———————————————————
IN CONVERSATION WITH:
Chef Rui Paula
"…magic
around the pots."
———————————————————
Photography by: CINDA MIRANDA (www.cindamiranda.com) Vienna
Guests: RUI PAULA - Porto * Interview by: LUIZ CARVALHO - Lisbon *
Translation by: RITA BARROS - New York
Where were you born, when and
where do you live?
I was
born June 3, 1967, in Oporto where I actually live.
When did you decide to go
ahead with your vocation?
When I was 26 I opened Cepa Torta, then
DOC in 2007 and DOP in 2010. Now I’m waiting anxiously for the opening of Casa
de Chá da Boa Nova in Leça da Palmeira, a landmark from our architect, Siza
Vieira.
Who influenced you on your vocation?
When it was the time for the grape harvest my grandmother used to cook for more than 60 people and that’s where my love for cooking started. I saw everything she did and the ingredients she used. All this was like magic around the pots.
How do you define your work?
Work that requires a lot of sacrifice,
honesty, competence and creativity.
What did you bring new to your field?
I’ve always tried to give to my clients the best possible products, presenting them in a different and surprising way.
I try to be up to date in the new techniques. I believe I am a good example so that other people have the courage to open their own spaces.
Whenever it’s possible I try to praise our own Portuguese products. In short I project a good image of our country through gastronomy.
Is Portugal a good place for
your work?
Of course, we have good products mostly fish, the best in the world. We are centrally located: any product I need from other countries arrives quickly therefore we have a good network of suppliers.
Of course, we have good products mostly fish, the best in the world. We are centrally located: any product I need from other countries arrives quickly therefore we have a good network of suppliers.
How do you look at the future in professional terms?
We are a
country with a lot of tourism with a mild climate
and friendly people. For these reasons we have a lot of
visitors therefore it’s a good place to work. I have no
complaints.
I always look at the future in a positive way... like I’ve just mentioned I’m opening Casa de Chá da Boa
Nova.
Note: Casa de Chá da Boa Nova, it's already open.
Congratulations Chef Rui Paula
————————————————————
Onde nasceu, quando e onde vive?
Nasci no Porto, no dia 3 de Junho de 1967 e vivo no Porto.
Quando
decidiu seguir em frente para esta sua vocação?
Aos 26 anos abri o Cepa Torta , seguiu-se o DOC em
2007 e o DOP em 2010 agora aguardo ansiosamente pela abertura da Casa de
Chá da Boa Nova em Leça da Palmeira , edifício histórico do nosso arquitecto
Siza Vieira.
Quem o
influenciou na sua vocação?
A minha avó cozinhava para mais de 60 pessoas na época
das vindimas e foi aí eu começou a nascer o meu gosto pela cozinha, pois via
tudo o que ela fazia, e os ingredientes que usava tudo isso para mim era como
uma magia que acontecia de volta das panelas.
Como
define o seu trabalho?
Trabalho que exige muito espírito de sacrifício,
honestidade, competência e criatividade.
Que
contributos novos deu para o que faz na sua área?
Procurei sempre dar aos meus clientes o melhor produto
possível, apresentando de uma maneira diferente e surpreendente.
Procuro estar sempre actualizado das novas
técnicas.Acho que consigo ser um bom exemplo para outras pessoas ganharem
coragem de abrir os seus próprios espaços .
Procuro enaltecer sempre que possível os nossos
produtos portugueses. Resumindo projecto uma boa imagem do nosso pais através
da gastronomia.
Portugal
é bom terreno para o seu trabalho?
Claro que sim, temos bons produtos principalmente o
peixe, que é o melhor do Mundo.Estamos muito centrais ,qualquer produto que
precise de outros país chegam em tempo útil , logo temos queima boa rede de
fornecedores.
Como olha
para o futuro em termos profissionais?
Somos um pais com bastante turismo com um clima ameno
e com pessoas bastante acolhedoras , pois por isso somos visitados por imensos
turistas logo é um bom local para trabalhar, não tenho razão de queixa.
Olho sempre para o futuro de uma forma positiva... Tal
como referi ainda agora vou abrir a Casa de Chá da Boa Nova.
Nota: A Casa de chá da Boa Nova, já abriu.
Parabéns Chef Rui Paula